SF1518 HT18 (50155) Numeriska metoder och grundläggande programmering

SF1518 HT18 Numeriska metoder och grundläggande programmering

Introduktion

Numeriska metoder och grundläggande programmering 9,0 hp är en grundläggande kurs i numeriska metoder och programmeringsteknik. Under kursen går vi igenom grundläggande numeriska metoder som kan användas för att göra tillförlitliga och effektiva simuleringar av tekniska och naturvetenskapliga processer baserade på matematiska modeller. Kursens mål finns beskrivna i Studiehandboken.

Kursinformation

All information om kursen kommer du att hitta på dessa sidor. Sidorna uppdateras kontinuerligt under kursens gång.

Kurslitteratur

Kursbok är

Timothy Sauer, Numerical Analysis. Denna bok finns tillgänglig på kårbokhandeln, och är sammansatt av Numerical Analysis: Second Edition, samt några extra sidor av Olof Runborg.

Utöver detta används

Matlab 8 i korthet

Download Text om absolutstabilitet

Edsberg m fl, Exempelsamling i numeriska metoder (ENM)

Extraböcker:  Gerd Eriksson, Numeriska algoritmer med Matlab (NAM), samt Holly Moore, MATLAB for Engineers, 4th ed, 2015.

Extraboken av Eriksson ger en kortfattad presentation av mycket som presenteras i kursboken av Sauer. Extraboken av Moore ger en omfattande beskrivning av Matlabprogrammering.

Krav för godkänt slutbetyg

För godkänt slutbetyg på kursen krävs godkända resultat på följande moment:

  • (LABA) Laboration 1
  • (LABB) Laboration 2
  • (LABC) Laboration 3
  • (LABD) Projektuppgift
  • (TEN1) Tentamen

Om godkänt resultat erhållits på alla ovan angivna moment bestäms slutbetyget av tentamensbetyget samt projektet. Under förutsättning att godkänt betyg erhållits på alla tidigare moment i kursen (labbar och tenta) ger godkänt projekt med utvidgning ett betygssteg högre slutbetyg än tentamensbetyget, förutom om tentamensbetyget är A, då även slutbetyget blir A. Det är alltså inte möjligt att spara det betygshöjande värdet av ett genomfört utvidgat projekt till senare läsår. Godkänt projekt utan utvidgning ger samma slutbetyg som tentamensbetyget. 

Laborationer

Laborationsuppgifterna, samt instruktioner gällande utförande och redovisning ligger under fliken Moduler till vänster. Förutom de obligatoriska laborationerna 1-3 finns även ett övningsmaterial för att lära sig Matlab. Övningsmaterialet är till stor del självförklarande och du kan jobba med det både under laborationstillfällena och utanför schemalagd tid. Vid de schemalagda laborationstillfällena finns möjlighet att ställa frågor. Du kommer dock inte att hinna igenom allt material om du bara jobbar med det under laborationstillfällena. Utöver kursens schemalagda laborationstillfällen hänvisas även till allmänhandledningen (Länkar till en externa sida.)Länkar till en externa sida. där i möjligaste mån hjälp och handledning med laborationer, programmering och numeriska frågor ges.

Övningsuppgifter

Här finns en lista med rekommenderade övningsuppgifter.

Lärare

Föreläsare:

  • Erik Dalsryd <ed snabel-a kth.se> (även övnings- och labb-assistent)
  • Mattias Sandberg <msandb snabel-a kth.se> (även labb-assistent)

Övnings- och labb-assistenter:

  • Hanna Gustavsson <hagusta snabel-a kth.se>
  • Gabriela Malenova <malenova snabel-a kth.se> (endast labbar)
  • Parikshit Upadhyaya <pup snabel-a kth.se>
  • Paul Wall <paulwall snabel-a kth.se> (endast labbar)

Övningsgrupperna tilldelas klassrummen i alfabetisk ordning (förnamn).

Administration

På studentexpeditionen finns information gällande administrativa frågor, exempelvis kursregistrering och anmälan till tentamen.