SF1523: Analytiska och numeriska metoder för differentialekvationer
Kursen tar upp grundläggande analytiska och numeriska metoder för att beräkna eller analysera lösningar till differentialekvationer. Differentialekvationer Links to an external site. är lämpade för att modellera dynamiska förlopp inom natur- och ingenjörsvetenskaperna.
Lärandemål och upplägg
Lärandemål och huvudsakligt innehåll för kursen beskrivs i studiehandboken.
Kursen består av två moment som examineras och rapporteras separat till Ladok:
- TEN1 - Tentamen, 5,0 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
- LABA - Projektarbete (2,5 hp), betygsskala: P, F
Föreläsningar, övningsräkningar och projekt som hör till dessa moment äger rum på plats enligt kursschemat i TimeEdit.
- Föreläsningar: Betonar främst teori med viss inslag av problemlösning som fokuserar på att illustrera specifika aspekter av teorin.
- Övningsräkningar: Leds av en kursassistent och kompletterar föreläsningarna. Fokus är på problemlösning, kan dock vid önskemål även innehålla inslag av repetition/genomgång av teori/projektarbete.
- Projekt: Hör till kursmomentet LABA som består av två projekt. Syftar till att pröva förståelsen av teorin samt förmågan till att tillämpa teorin och implementera därtillhörande numeriska algoritmer. Schemalagda datorlaborationer ledda av labb-assistenter ger möjlighet att fråga om projekten. Alla som behöver hjälp under en datorlaboration ställer sig i kö via stay-a-while och under "Location" anger man den fysiska adressen till ens plats i datasalen.
Examination
Kursen tillämpar en hederskodex, så för godkänt på TEN1 och LABA måste alla kursdeltagare senast 2023-03-27 ha bekräftat hederskodexen.
TEN1: Examineras genom en skriftlig salstentamen på tre timmar där inga hjälpmedel är tillåtna. Tentamen består av två delar (Del A och B), se gamla tentor för exempel. Del A måste vara godkänd för att få godkänt på tentamen, Del B rättas enbart om Del A är godkänd. Poängresultatet från Del B bestämmer kursbetyget för hela kursen (om enbart Del A lämnats in kan kursbetyget som bäst bli E). Det finns ingen möjlighet till plussning.
- Del A: Består av sex frågor som totalt ger 20 poäng. För godkänt krävs 11 poäng, vid 10 poäng ges Fx. Enbart svar skall lämnas in för denna del, dvs inga lösningar.
- Del B: Består av 4 frågor som totalt ger 50 poäng. Betygsgränserna är D 10, C 20, B 30 och A 40 poäng. För full poäng på uppgifter i denna del krävs en korrekt lösning som är tydligt och fullständigt. Det innebär i synnerhet att införda beteckningar definieras, att lösningens logiska struktur tydlig beskrivs i ord eller symboler och att resonemangen är väl motiverade och tydligt förklarade.
LABA: Examineras med en kombination av muntlig redvisning och skriftlig rapport, mer information ges i denna sida.
Kurslitteratur
- Dennis G. Zill, Differential Equations with Boundary-Value Problems, 9e upplagan, International Metric Edition
- Timothy Sauer, Numerical Analysis. Detta är en speciell upplaga som finns tillgänglig på kårbokhandeln och består av 2a upplagan av Numerical Analysis sammansatt med extra material av Olof Runborg.
Lärare
Administration
För svar på administrativa frågor, såsom kursregistrering, anmälan till tentor, omprövningar etc. bör du i första hand vända dig till hemsidan för studentexpedition matematik och i andra hand kontakta studentexpeditionen via e-post: studentoffice@math.kth.se.
Stöd för studenter med funktionsnedsättning
Studenter med funktionsnedsättning kan ha rätt till visst stöd vid bland annat examination. För mer information se sidan om stöd för studenter med funktionsnedsättning.