Kursöversikt

Kursmoment och Schema 

Kursen SF1672 består av två obligatoriska moment.

Det första momentet (6hp, TEN1) behandlar den matematiska teorin. Det består av 21 föreläsningar och 14  övningar.

Det andra momentet (1,5hp, LAB1) behandlar datortillämpningar med Python. Det består av en introduktionsföreläsning (måndag 14 november, kl 13-15), tre datorlaborationer, och en poster-mässa (schemalagd som övningstillfällen (torsdag/fredag 15/16 december).

Schema och salar för CTFYS och CLGYM-MAFY

Schema och salar for CTMAT

Kurslitteratur

Vi kommer att använda boken Linear Algebra and its Applications (Lay, Lay and McDonald; Sixth Edition).

Språk

Föreläsningarna sker på svenska. En engelsk-svensk ordlista för denna kurs finns här:

Ordlista.pdf

En samling av ytterligare engelsk-svenska ordlistor finns, t.ex., här.

Tentamen

Vid tentamen (TEN1, 6hp) där skrivtiden är 5 timmar är inga hjälpmedel tillåtna. Vid all examination tillämpas KTH:s regler för tentamensskrivningar. Alla som deltar i examinationen är skyldiga att sätta sig in i regelverket.

Tentamen består av två delar. 

Del I. Enklare problem och grundläggande begrepp och satser. Fem uppgifter, 4 poäng max på varje.

Del II. Avancerade problem, som även kan vara av teoretisk natur. Tre uppgifter, 6 poäng max på varje.

Betygsgränserna vid tentamen kommer att ges av följande tabell där kolumnerna anger poänggräns för respektive del. Se avsnittet om lärandemål och betygskriterier.

  FX E D C B A
Del I 15 16 16 16 16 16
Del II     4 8 11 14

För full poäng på en uppgift krävs att lösningen är väl presenterad och lätt att följa. Det innebär speciellt att införda beteckningar ska definieras, att den logiska strukturen tydligt beskrivs i ord eller symboler och att resonemangen är väl motiverade och tydligt förklarade. Lösningar som allvarligt brister i dessa avseenden tilldelas inte full poäng.

Anmälan till tentamen sker via Mina tentor. Om du har problem att anmäla dig bör du kontakta studentexpeditionen för att kontrollera att du blivit registrerad på kursen.

Om du redan är godkänd men vill tentera upp ditt betyg (s.k. plussning) så kan du inte anmäla dig via Mina tentor utan ska istället anmäla dig via en särskild blankett på studentexpeditionen. Deltagande sker i mån av plats. Bonuspoäng gäller inte vid plussning.

Vid betyget Fx ges en möjlighet till komplettering till godkänt betyg vid en skriftlig kompletteringstentamen kort efter ordinarie tentamen. 

Inlämningsuppgifter och Bonuspoäng

Under kursen finns möjlighet att lämna in tre inlämningsuppgifter och sju quizzar som kan ge sammanlagt maximalt 5 bonuspoäng på tentamen. Därav kan 4 poäng tillgodoräknas på del I, och 1 poäng på del II på tentamen. Uppgifterna finns under fliken "Moduler| och under fliken "Uppgifter".

Varje inlämningsuppgift består av fem uppgifter (med eventuella deluppgifter), tre med 4 poäng och två med 6 poäng, alltså totalt 24 poäng på varje inlämningsuppgift. De första tre uppgifterna är av liknande karaktär som uppgifterna på del I på tentamen, de andra två uppgifterna är mer avancerade uppgifter liknande som uppgifter på del II på tentamen.

Varje vecka finns det dessutom en quiz bestående av 6 uppgifter med totalt 6 poäng. Quizzarna består av elementära uppgifter som snabbt kan besvaras.

Inlämningsuppgifterna och quizzarna lämnas in under Uppgifter i Canvas. Försenade inlämningar kommer inte att räknas.

Formel:  Vid slutet av kursen beräknas summan E av alla poängen erhållits från del I-uppgifterna på inlämningsuppgifterna (maximalt 36) och summan Q av alla poängen från quizzarna (maximalt 42). Därefter beräknas talet E/12+Q/42. Detta tal kommer sedan avrundas till närmaste heltal (t.ex. om det är 2.5 blir det 3, om det är 2.4 blir det 2). Detta tal är bonuspoängen på del I på tentamen. Om ni har sammanlagt minst 18 poäng på del II-uppgifterna på inlämningsuppgifterna erhålls 1 poäng på del II på tentamen.

Exempel: En student som sammanlagt fick 18 poäng på del I-uppgifterna och 17 poäng på del II-uppgifterna på inlämningsuppgifterna och dessutom 42 poäng på quizzarna erhåller 3 bonuspoäng på del I men inga bonuspoäng på del II på tentamen.

Matlabprojekt/Python

Momentet LAB1 (1,5hp) går i period 2 för samtliga program. Det  examineras genom ett projekt som redovisas vid en postermässa. Betygsskalan är P/F. Se projektsidorna under Moduler för mer information.

Stöd för studenter med funktionsnedsättning

Studenter med funktionsnedsättning kan ha rätt till visst stöd vid exempelvis examination. Funka (Länkar till en externa sida.) har samordnare som arbetar med pedagogiskt stöd åt studenter på KTH. Kontakta dem på funka@kth.se om du har frågor eller behöver stöd i dina studier. För mer detaljerad information gällande denna kurs se Regler för Funka.

Kursnämnd och Kursvärdering

En kursnämnd kommer att träffa kursledaren vid ett flertal tillfällen under kursens gång och efter att kursen är slut då kursenkäten har samlats in och resultatet från examinationen är känt. Kontakta gärna kursansvarig lärare, examinator eller kursnämnden om ni vill framföra era synpunkter. Kursnämndsledamöter listas på kursens framsida efter att de blev valda.

Lärandemål (se Kursplan)

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • Använda begrepp, satser och metoder för att lösa, och presentera lösningen av, problem inom de delar av linjär algebra som beskrivs av kursinnehållet
  • Läsa och tillgodogöra sig matematisk text

Betygskriterier

Inom de delar av linjär algebra som beskrivs av kursinnehållet ska studenten kunna göra följande:

 För Betyg E:

  • Lösa enkla problem som även kan kräva förklaringar av innebörden av grundläggande begrepp och satser

För Betyg C dessutom: 

  • Lösa avancerade problem inom någon del av kursinnehållet, där problemen även kan vara av teoretisk karaktär.

För Betyg A dessutom:

  • Lösa avancerade problem inom flera delar av kursinnehållet, där problemen även kan vara av teoretisk karaktär.

Kursens huvudsakliga innehåll

Vektorer, matriser, linjära ekvationssystem, Gausselimination, vektorgeometri med skalärprodukt och vektorprodukt, determinanter, vektorrum, linjärt oberoende, baser, basbyten, minsta-kvadratmetoden, egenvärden, egenvektorer, kvadratiska former, ortogonalitet, inre-produktrum, Gram-Schmidts metod. Programmering och visualisering i Matlab eller Python.