Kursnämndsmöte, CDEPR/CENMI, HT2018
Kursnämndsmöte i SF1624 för CDEPR/CENMI/CLGYM TEMI2, HT2018
Datum: 14 september 2018
Kursansvarig: David Rydh
Studentrepresentanter:
- Carl Jonas Wiklander (CDEPR1)
- Lukas Ernsund (CDEPR1)
- Nagi Akila (CDEPR1)
- Erik Adolfsson (CENMI1)
- Mio Fagerström (CENMI1)
Föreläsningar
Det har varit två vikarier (Lars Filipsson, Tommy Ekola) på föreläsningarna. Många studenter gillade Lars stil och har gått på hans föreläsningar för CBIOT/CMAST. Särskilt Lars sätt att introducera nya begrepp uppskattas.
Det är inga problem att ställa frågor på föreläsningarna. Men ibland innehåller svaren nya ännu ej introducerade begrepp. Bättre att skjuta upp sådana svar. David råkade en gång svara skämtsamt "jag fick en dum fråga" (frågeställaren sa "Det här är kanske en dum fråga men ...").
Generellt: svårt att hänga med. Många nya begrepp.
Ett exempel: introduktion av matriser via ekvationssystem -> totalmatris. Hade varit lättare med ett konkret exempel först än det abstrakta med aij etc. Börja med exempel (gärna vardagsnära) och sedan till abstraktion/generalisering.
Några tips
- Vore bra med mer på tavlan.
- Skriv ut fler mellansteg på tavlan.
- Mer skriftligt av det som David tar muntligt.
- Bra med visualiseringar och "vardagsbeskrivningar": matrismultiplikation, mekanik-exempel (dra låda längs ett plan, dragkamp, ...)
- Börja med viktigaste först medan studenterna fortfarande fokuserade.
- Bra med konstpauser.
- Bra med variation (tavla, muntligt, slides, filmer, ...).
Övningar
Olika studenter tycker om olika övningsgrupper men några övningsgrupper är mer populära. Det flesta övningsledare demonstrerar lösningar på tavlan i huvudsak. Bra att veta hur man ska svara.
Önskemål från en del studenter: vore bra med vartannat tal på tavlan och vartannat tal själv. Lättare att se vad man själv inte förstår om man räknar själv.
Seminarier
Ex på en bra diskussion på 2:a seminariet i en grupp. Seminarieledaren beskrev hur uppgiften kan lösas med determinanter (som kommer introduceras nästa vecka).
Många har (försökt) göra seminarieuppgifterna innan. Därför blir diskussionerna på seminarierna inte alltid så långa. Bra när seminarieledarna har kommit med ytterligare uppgifter.
Rättningen upplevs ibland som orättvis och att den skiljer sig åt i olika grupper. Finns rättningsmall? Seminarieledarna har sedan början blivit uppmanade att koordinera med varandra.
Seminarium 1: en lappskrivning innehöll "parameterframställning" istället för "parameterform".
Seminiarium 1: Uppgift 2c var otydligt formulerad (möjlig tolkning: närmast = närmare än B?)
Allmänt
Boken har ibland uppgifter som ligger lite utanför materialet vi gått igenom. Det finns länkar till filmer och verktyg (t ex GeoGebra) på kurshemsidan.