Uppsats period 4 2023/2024: Studentinflytande och utbildningskvalitet
- Inlämningsdatum Inget inlämningsdatum
- Poäng 2
Skriftlig reflektion
Kvalitet i utbildning är viktigt, men vad är det egentligen? Och hur har studenterna möjlighet att påverka utbildningen? I inläsningsdelen till detta seminarium ska du få sätta dig in i hur KTH och D-programmet arbetar med utbildningskvalitet och hur studentinflytandesystemet fungerar.
Förberedelser
- Läs om studentinflytande i Högskolelagen
Links to an external site., första kapitlet, fjärde paragrafen (mer behöver du inte läsa):
Studenterna skall ha rätt att utöva inflytande över utbildningen vid högskolorna.
Högskolorna skall verka för att studenterna tar en aktiv del i arbetet med att vidareutveckla utbildningen. - Läs om studentinflytande i Högskoleförordningen
Links to an external site., första kapitlet, fjortonde paragrafen:
Högskolan skall ge de studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av högskolan.Högskolan skall sammanställa kursvärderingarna samt informera om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten skall hållas tillgängliga för studenterna.
-
Kåren har representation på centrala KTH:
- i universitetsstyrelsen, KTH:s ledningsgrupp, fakultetsrådet, anställningsnämnden, befordrings- och rekryteringsnämnder samt i centrala kommittéer och arbetsgrupper
-
Sektionerna har representation på programnivå och representerar studenterna genom studienämndens representanter i programrådet och på länkmöten med lärare (årskursvis varje period).
-
Sektionerna inom samma skola samarbetar och väljer tillsammans studentrepresentanter på skolnivå, till exempel:
- i skolans fakultetsnämnd och ledningsgrupp
- i kursplansgranskningskommittén (endast på EECS)
-
Du kan utöva inflytande:
- genom studienämndens regelbundna möten
- vid programkollegiet varje år (2024 års programkollegium är 11 april 2024 kl 15:15-17:00 i sal F2)
- inom programsammanhållande kursen (vid seminarier och genom enkäten i slutet av varje läsår)
- genom enkäter (kursenkäter, startenkät, mellanårsenkät, examensenkät, alumnenkät)
- genom att ställa upp som kursrepresentant och delta i kursnämnden för kursen
- genom att vara studentassistent på en kurs du läst tidigare
- Läs KTH:s riktlinje om kursvärdering och kursanalys, som är en viktig del i kvalitetssystemet för kurser.
- Läs presentationsbilderna Studentinflytande för alla programmets studenter - civilingenjör i datateknik på KTH Download Studentinflytande för alla programmets studenter - civilingenjör i datateknik på KTH, ett konferensbidrag som beskriver en form av programutveckling som är unik för D-programmet.
- Läs första sidan i Analys av D-förbättringsförslag 2022-2023 Links to an external site., välj ut minst två förbättringsförslag som du tycker låter intressanta och läs för vart och ett av dessa: argumenten för och emot, analysen och åtgärdsplanen.
- Välj ut en kurs som du gått eller går just nu och titta på kursens senaste kursanalys. (Kursanalysen ska finns i kurs- och programkatalogen under Kursens utveckling (i vänstermenyn). Ibland finns den på någon annan plats på webben (Googla!) och ibland finns den tyvärr inte alls.)
Utbildningskvalitet ur studentens synvinkel är inte nödvändigtvis samma som kvalitet ur regeringens, Universitetskanslersämbetets, KTH:s eller skolans synvinkel. Här är förslag på 10 kriterier på god kvalitet i utbildningen, som tagits fram vid ett motsvarande seminarium i prosamkursen första gången detta tema gavs:
- Kunniga och engagerade lärare
- Bra kursupplägg och litteratur
- Studentaktiverande undervisning
- Lärande examination (förtydligande: examination som inte bara är till för att sätta betyg utan som man lär sig av också, t ex många labbar)
- Bra information och kursadministration
- Kurser som passar bra ihop
- Bra fysisk studiemiljö
- Relevanta kurser för utbildningen, plats för valfrihet
- Bra stöd för den som behöver
- Bra studiekamrater
Reflektionsuppgifter för årskurs 1 (prosam23)
Skriv en reflekterande text på 500-1200 ord (drygt en sida) där du med hjälp av källorna i förberedelserna ovan reflekterar kring nedanstående frågor.
-
Varför ska studenter vara med och utforma utbildningen?
-
Vad är det studenter ska ha inflytande över? Vad ska studenter inte ha inflytande över?
-
Vad kan du som student påverka ensam? Vad kan du inte påverka ensam, och hur gör du då?
-
Studentinflytande är en rättighet, men vad har studenten för ansvar? Hur kan och bör man ta upp negativ kritik mot lärare och kurser?
-
Välj en kurs som du läst detta läsår och bedöm den utifrån kriterium 1-5 på tiopunktslistan ovan. Bedöm D-programmet och din studiemiljö utifrån kriterium 6-10 på listan.
-
Reflektera över kursanalysen som du just läste och hur kursen var i år. Har kursledarens förslag till ändringar genomförts? Har något annat ändrats? Tror du att eleverna kommer att ha samma synpunkter på kursen i år som förra gången?
- Är metoden studentbaserad programutveckling såsom den beskrivs i konferenspresentationsbilderna ovan ett lämpligt sätt att bedriva programutveckling? Du såg konkreta exempel på metoden i analysen av förbättringsförslagen som du valde att läsa om. Reflektera!
- Reflektera över kurserna som du läser just nu och kvaliteten i dessa.
Reflektionsuppgifter för årskurs 2 och 3 (prosam21, prosam21s, prosam22, prosam22s)
Skriv, baserat på källorna i förberedelserna, en uppsats på 600-1200 ord och reflektera över studentinflytande, utbildningskvalitet och kvalitetsutveckling. Du kan finna inspiration i frågorna för årskurs 1 ovan. Begreppen studentinflytande, utbildningskvalitet och kvalitetsutveckling måste finnas med i din reflektion.
Reflektera också över kurserna som du läser just nu och kvaliteten i dessa.
Tänk på att reflektionen i vissa delar måste nå upp till nivå 3-4 för att VG ska kunna ges. Läs igenom beskrivningen av reflektionsnivåerna innan du börjar skriva! Ta gärna ut svängarna i reflektionen och visa att du verkligen har åsikter och motiveringar till åsikterna.
Format och inlämning i FeedbackFruits
På första raden ska du skriva ditt gruppnummer och din kursomgång (prosam23, prosam22, prosam21 etc). Du väljer själv om du dessutom skriver ditt namn eller om du är anonym för dom kamrater som läser din text.
Den skriftliga reflektionen ska skrivas på svenska. Om du särskilt önskar återkoppling på språket från mentorn och kamraterna ska du skriva det först i din text. Dokumentet ska vara sparat i PDF. Skriv dokumentet i godtycklig ordbehandlare och spara det som PDF. Om du gör dokumentet i Gedit kan du skriva ut det på PDF genom att välja "print to file" i Print-menyn. I MS Word kan man ofta skriva ut på en "PDF-skrivare" alternativt spara som PDF. I OpenOffice och LibreOffice kan man exportera till PDF (sätt om möjligt pappersformatet till A4). I LaTeX kan man använda kommandot pdflatex.
Denna gång används systemet FeedbackFruits för inlämningar och kamratkommentarer. Vår förhoppning är att det ska fungera lika smidigt som Peergrade.
Inlämningen ska göras senast klockan 19:00 den 9 april. Det verkar som att FeedbackFruits allokerar vem som ska kommentera vem först efter inlämningsdeadline, så du kan tyvärr inte kommentera tidigt gjorda inlämningar direkt från och med att du själv lämnat in. Du ska läsa och kommentera sex stycken inlämningar skrivna av andra i gruppen senast den 12 april klockan 19:00. Du ska dessutom kommentera minst en kommentar som du fått på ditt reflektionsdokument senast 15 april klockan 19:00.
Inlämningen i FeedbackFruits görs från en separat Canvasuppgift. Klicka här för att komma till den.
Poäng i Canvas för denna uppgift
Poängen rapporteras av din mentor. En poäng som är minst -2 anger att den skriftliga reflektionen är godkänd. Kriterier för uppsatspoängen:
- 2 (VG): Texten är inlämnad i tid på rätt plats och uppfyller alla krav på reflektionen, till exempel att alla reflektionsfrågor behandlas tillräckligt djupt, att den typografiska strukturen stämmer med den innehållsliga strukturen, att texten har rätt längd, att texten är möjlig att kommentera för övriga gruppmedlemmar etc. Dessutom ska du ha kommenterat andras reflektioner och kommentarer enligt anvisningarna för uppgiften.
- 1 (G): Texten och kommentarerna är inlämnade i tid, eller högst en timme för sent, och uppfyller nästan alla krav.
- 0: Texten och kommentarerna är inlämnade senast en vecka efter seminariet och uppfyller nästan alla krav.
- -2: Texten är inlämnad senare än en vecka efter seminariet och uppfyller nästan alla krav. Kommentarer behöver inte ha lämnats.
- -100 (U): inlämningen är underkänd och måste göras om.
Seminariet
Instruktioner om reflektionsseminariet finns på en separat uppgiftssida.
Övriga aktiviteter i prosam i period 4
Datorhistoria för årskurs 2
Avdelningen för teknikhistoria ansvarar för datorhistoriamomentet i kursen som ges under period 4 i årskurs 2. Mer information finns på en separat sida.
Obligatorisk enkät: utvärdering av prosam och utbildningen
Ett av prosamkursens lärandemål är att du ska kunna kritiskt granska och reflektera över såväl utbildningens upplägg och genomförande som den egna studieinsatsen. För att träna och delexaminera det målet ges varje år i period 4 en obligatorisk enkät. Enkäten genomförs i samma system som LEQ-kursenkäterna, och du kommer den 13 maj att få ett e-brev med länk till den enkäten. Du måste besvara enkäten senast 29 maj klockan 19.
Valinformation och individuella kvartssamtal
Inför kursvalet håller Viggo och studievägledningen en entimmes information om nästa årskurs och vilka valmöjligheter som finns och vad man behöver tänka på inför valet. Valinformationen är 26 mars för årskurs 1, 29 april för årskurs 2 och 2 maj för årskurs 3, se kursöversikten.
Du som går i årskurs 3 har möjlighet att få ett individuellt kvartssamtal med din prosammentor inför mastervalet. Vid samtalet kan du diskutera dina tankar om vad du vill inrikta dig mot och vilken yrkesbana du tänker dig med din mentor. Kvartssamtalen kommer att genomföras i månadsskiftet april/maj på tid som du och din mentor kommer överens om. Din mentor kommer att meddela hur anmälan till kvartssamtal går till.
Visning av konsten på KTH
I prosamenkäten 2023 kom det in ett förslag om att det skulle anordnas visning av konsten på KTH i prosam. Därför har vi i år anlitat KTH:s konstguider för att göra en sån visning. Visningen är frivillig och äger rum 16 eller 17 maj. Den som deltar i konstvisningen får en betygspoäng i kursen.
Mer information och länk till anmälningslistor.
Kolla dina resultat i prosam
Detta är läsårets sista seminarium. När du genomfört det och svarat enkäten är du nog klar med årets seminariedel av prosam. Kontrollera under omdömen i Canvas att du är godkänd på alla årets seminarieuppgifter och uppsatser. Om din mentor missat att rapportera in något resultat ska du snarast kontakta honom eller henne och berätta det. Om du missat att närvara vid något seminarium eller lämna in någon uppsats så ska du göra en ersättningsuppgift (eller delta vid ett omseminarium) under labbveckan i juni.
Om du är klar med allt (för årskurs 1 ingår även etikmomentet och för årskurs 2 ingår även datorhistoriaprojektet) så rapporteras resultatet som ett Ladokmoment (SEM1 på 2 hp i årskurs 1, SEM2 på 3 hp i årskurs 2 och SEM3 på 1 hp i årskurs 3). För den som läser DD1391 ingår inte momentet SEM1. Här är länkar till tidigare års resultat:
När du är klar med alla kursens moment så får du ett slutbetyg som baseras på betygspoängen, se kurs-PM.
För den som vill veta mer om utbildningskvalitet
- Analys av D-förbättringsförslag 2019-2020 Download Analys av D-förbättringsförslag 2019-2020,
- ESG - standarder och riktlinjer för kvalitetssäkring inom det europeiska systemet för högre utbildning Links to an external site.
- UKÄ:s beskrivning av det nationella kvalitetssystemet för utbildning Links to an external site..
- KTH:s riktlinje om systematiskt kvalitetsarbete inom utbildning.
- Framtidens utbildning - ett program för att utveckla KTH:s utbildning
- Storträffen 14 maj 2024 - ett KTH-möte för alla på KTH, även studenter, där utvecklingen av KTH:s utbildning diskuteras.
- KTH:s pedagogiska program, som togs fram 2015, men som inte antogs av fakultetsrådet eftersom ett sådant dokument inte har någon naturlig plats bland styrdokumenten på KTH.
- EECS kvalitetsarbetsgrupps slutrapport 2020.
- Kvalitet i utbildningen vid CSC Skolan för datavetenskap och kommunikation: Ansökan 2009 om att utses till Framstående utbildningsmiljö av Högskoleverket. CSC fick sedan denna utmärkelse.