SA114X/SA115X/SA118X/SA119X/SA120X VT22-1 Examensarbete på skolan för teknikvetenskap

KEX på SCI-skolan, VT22

Här är schemat för KEX-konferensen 17-18 maj i U-huset:

Översiktsschema med tider och salar i U-huset Download Översiktsschema med tider och salar i U-huset

Detaljerad lista över presentaionsgrupper, namn, titlar, ämnesansvariga och handledare Download Detaljerad lista över presentaionsgrupper, namn, titlar, ämnesansvariga och handledare

Information om skriftlig och muntlig rapportering:

Information om skriftlig rapport.

Information om muntlig presentation.

Information om arkivering och publicering av rapporter:

Här är en länk till ett formulär som ni behöver fylla i för medgivande om publicering av er KEX-rapport i KTHs digitala arkiv (DiVA).
Deadline är 7 juni, dvs samma deadline som för inlämning av er färdiga rapport.
På denna sida kan ni läsa mer om vad som gäller vid publicering och arkivering av era rapporter.

================================================================

Detta kursrum är gemensamt för studenter som är registrerade på någon av kurserna:

  • SA114X Examensarbete inom teknisk fysik, grundnivå
  • SA115X Examensarbete inom farkostteknik, grundnivå
  • SA118X Examensarbete inom maskinteknik, grundnivå
  • SA119X Examensarbete inom materialvetenskap, grundnivå
  • SA120X Examensarbete inom teknisk matematik, grundnivå

------------------------------------------------------------------------

Välkommen till kandidatexamensarbetet på SCI-skolan, VT-2022! Denna Canvas-sida innehåller kurs-PM för kursomgången VT-2022 för samtliga KEX på skolan, dvs inom ämnena teknisk fysik (SA114X),  farkostteknik (SA115X), maskinteknik (SA118X), materialvetenskap (SA119X) och teknisk matematik (SA120X).

För allmän information om kandidatexamensarbete inom visst program hänvisar vi till programwebben, samt kursens Social-sida.

KEX-kursen består av ett projektarbete som omfattar ca. 8 veckors heltidsarbete samt två obligatoriska moduler integrerade i kursen, motsvarande totalt ca 2 veckors heltidsarbete. Gemensam modul för studenter som läser SA114X-119X är Teknik och hållbarhet. Den andra modulen är för SA114X-studenter Ingenjörsetik, och för SA115X-119X-studenter Innovation och entreprenörsskap. Notera att föreläsningar och seminarier i moduler har obligatorisk närvaro. För studenter som läser SA120X så ingår inga moduler.

Utöver modulerna så erbjuds det två st frivilliga föreläsningar i muntlig och skriftlig presentation, samt möjlighet att hålla prov-presentationer för en oberoende lärare. De här momenten ges av Sören Östlund. Anmäl er till prov-presentation genom epost till Sören (soren@kth.se).

Länk till sida med mer information om muntlig och skriftlig presentation samt länkar till föreläsningsanteckningarna.

Projektdelen i kursen utförs vid en institution som står för handledning och all information som gäller själva projektarbetet. Ansvariga för projekten är institutionernas ämnesansvariga. Lista över ämnesansvariga och kontaktuppgifter till dem finns på programwebben under fliken "Kandidatexamensarbetet". Kursen rapporteras i sin helhet med 15 hp när både projektarbetet och moduler är godkända (endast projekt för SA120X). Betygsskala för kursen är P/F.

Kursstart, VT22

Den 18 januari kl 8:15-10:00 kommer era programansvariga att hålla en gemensam informationsföreläsning i Zoom. Då kommer det detaljerade kurs-PM:et för VT22 att gås igenom. Den föreläsningen är inte obligatorisk, men självklart mycket viktig då det ges en chans att få veta exakt vad som gäller, vilka deadlines man måste hålla koll på, samt möjlighet att ställa frågor. Informationsföreläsningen förväntas uppta första timmen, och andra timmen kan användas för diskussioner och frågor.

OBS! Pga. smittläget så är infoföreläsningarna för samtliga studenter flyttade från D2 och D3 till en gemensam föreläsning i Zoom: https://kth-se.zoom.us/j/65984792648 Links to an external site.

Här är presentationen som pdf-fil. Download Här är presentationen som pdf-fil.

Schema

Schema för SA114X (även för SA120X) Links to an external site.

Schema för SA115X-119X Links to an external site.

Schemat innehåller ett antal reserverade tider som heter "Projektarbete", och som är avsedda att användas för självständigt arbete i projektet. De kan också användas för aktiviteter som ämnesansvarige planerar för. Övriga schemalagda aktiviteter heter "Föreläsning" samt "Seminarium". De tillfällena är reserverade för modul-aktiviteter och är obligatoriska i de kurser där moduler ingår. Undantaget är föreläsningarna i muntlig och skriftlig presentation, som är frivilliga men starkt rekommenderade. Tillfällena "Seminarium" kommer vara bokningsbara i grupper via Canvas. Man väljer då ett seminarietillfälle per modul och student.

Projektarbete

Kursens huvudsakliga innehåll är ett självständigt projektarbete som utförs vid en institution. Projektarbetet utförs i normalfallet individuellt eller i grupp om två. Varje institution har en ämnesansvarig för KEX-projektet som ansvarar för de lokala aktiviteterna inom projektet, vilka kan variera mellan olika institutioner.

Projektet avslutas med en muntlig presentation och en skriftlig rapport. Muntliga presentationer sker gemensamt vid två obligatoriska presentationsdagar, 17-18 maj i U-huset (reservalternativ i Zoom). Presentationsschema och mer info hittar du längst upp på denna startsida.

Moduler

Kursen innehåller två moduler som syftar till att uppfylla allmänna programmål, men som också passar bra att integrera i KEX:ets projekt. Modulerna innehåller obligatoriska föreläsningar och seminarier, och gruppindelning till seminarierna görs av studenterna själva i Canvas. Om man behöver byta tid får man koordinera det själv genom att försöka byta tid med någon annan student. Får ni schemaproblem som ni inte klarar att lösa själva, kontakta de modulansvariga lärarna.

Kontaktuppgifter till Modulansvariga:

Modul 1, Teknik och hållbarhet, SA114X-119X: Nina Wormbs (KTH Historiska studier), nina@kth.se 

Modul 2a, Ingenjörsetik, SA114X: Maria Nordström (KTH Filosofi), marnords@kth.se 

Modul 2b, Innovation och entreprenörsskap, SA115X-119X: Per Wennhage, wennhage@kth.se

Språk

Vi rekommenderar att skriva rapport och hålla presentation på svenska. Dock finns det inget krav på språkval, utan studenten väljer själv språk, svenska eller engelska. En del handledare behärskar inte svenska, och då bör rapport och presentation vara på engelska, så att handledare ges möjlighet att bedöma och ge feedback på rapport och presentation. Vill studenten välja svenska så bör man säkerställa att det finns en tillgänglig handledare som behärskar det språket innan KEX:et påbörjas, annars får man välja ett annat projekt, byta handledare, eller skaffa sig en extra handledare.

Självvärdering av kursmåls-uppfyllelse

En obligatorisk uppgift är att utföra en självvärdering av hur man uppfyller KEX-kursens lärandemål. Detta gör man genom att, med stöd från sin handledare och/eller ämnesansvarige, fylla i ett protokoll Download fylla i ett protokoll. I kursplanen till KEX-kurserna finns sju st. lärandemål listade, samt tillhörande beskrivning av vad som krävs för godkänt resp. underkänt betyg för varje delmål (under "uppfyllelse av lärandemål" i kursplanen). Protokollet ska användas kontinuerligt under KEX-kursens gång och ska hanteras som ett arbetsdokument som ska underlätta att göra rätt saker och i rätt tid. Exempelvis ska man upprätta en arbetsplan (lärandemål 4) som ska följas och om nödvändigt revideras under arbetets gång. Den preliminära ifyllda blanketten ska laddas upp i Canvas med första deadline 7 mars, och sedan ska den slutliga blanketten laddas upp på nytt och sedan godkännas av ämnesansvarige senast till den 7 juni, som är deadline för hela KEX-projektet inklusive slutlig rapport. Ämnesansvarige har möjlighet att ge feedback direkt i Canvas, om hen inte föredrar att ge den på annat sätt.

Process och deadlines för rapport och presentation

Första steget för feedback på skriftliga rapporter är i form av kamratgranskning. Detta görs lämpligen innan rapporten lämnas till bedömning och feedback av handledare. Varje rapport bör granskas av två oberoende studenter, och denna aktivitet styrs upp av ämnesansvarige.

Muntliga presentationer ska tränas och hållas på institutionen, och en första feedback ska ges skriftligen eller muntligen av antingen ämnesansvarige eller handledare. Tidpunkter för de här presentationerna bestäms av ämnesansvarige. Därefter ska eventuella justeringar och förbättringar göras av presentationen. Det erbjuds dessutom ett extra valfritt tillfälle att träna presentationsteknik (mindre fokus på ämnesinnehåll) för Sören Östlund, dvs. för en oberoende lärare som inte är handledare eller examinator. Examinationen av de muntliga presentationerna kommer till sist utföras under de gemensamma presentationsdagarna 17-18 maj. I de flesta fall kommer ämnesansvarige leda presentationerna, och ansvara för examinationen av detta delmoment. Det är för studenter obligatoriskt att närvara vid minst en av presentationsdagarna i maj, men rekommenderat att delta under båda dagarna. Alla studenter uppmuntras att vara aktiva, lyssna på presentationerna och delta i frågestunderna efteråt.

Följande rekommenderade deadlines gäller för skriftlig rapport samt muntlig presentation (ämnesansvarige kan justera datumen):

  • Projektplan klar:  Så snart som möjligt efter kursstart, dock senast under Februari, exakt datum bestäms av ämnesansvariga.
  • Preliminär rapport klar för kamratgranskning: 6 maj.
  • Kamratgranskning klar: 13 maj.
  • Muntliga presentationer: 17-18 maj– fixa dagar kan ej ändras!
  • Korrigerad rapport efter kamratgranskning till handledare: 20 maj.
  • Återkoppling från handledare: 27 maj.

Inlämning av slutrapporter samt självvärderingsprotokoll till kansliet: 7 juni. Detta datum är en hård gräns, undantag måste kooridineras med examinator.