Före kursstarten

Välkommen till LH216V Utveckla lärandet med betygskriterier!

Vi i kursteamet ser fram emot att träffa dig och följa din kursutveckling. Detta är en liten kurs, men samtidigt en kurs med stor inverkan på undervisningen och examinationen och förhoppningsvis till stor nytta för studenternas lärande. 

Första träffen är den 10 november 2022, kl 13:15-16:30, i Lallerstedt, KTHB. (Gå in i stora bokhallen. Mitt i hallens vänstra vägg finns en öppning med ett trapphus. Högst upp i det ligger salen.) Det är ytterst viktigt att du är med på hela första träffen. Vi bjuder på fika vid varje träff i kursen.

Förberedelser inför första kursträffen:

  • Läs den korta artikeln Chris Rust: Purposes and Principles of Assessment som du fick i välkomstmejlet och som finns på academia.edu Links to an external site..
  • Repetera begreppet konstruktiv länkning (constructive alignment) och läs om hur lärandemål ska utformas i  Download denna presentation
  • Genom hela denna kurs kommer du att arbeta med utvecklingen av målrelaterade betygskriterier till din egen kurs. Bestäm vilken kurs du vill arbeta med och plocka fram dom aktuella lärandemålen i kursen (som finns i kursplanen).
  • Kontrollera att lärandemålen är resultatorienterade, examinerbara och placerade på en rimlig nivå. Tänk på att enligt KTH:s anvisningar om lärandemål ska alla studenter som blir godkända på kursen ha visat att dom uppfyller alla lärandemål på en grundläggande nivå. Modifiera lärandemålen om det behövs så att dom är möjliga att bedöma.
  • Ta med dina (modifierade) lärandemål på papper till första kursträffen.

Välkommen!

Viggo, Hans och Camilla

 

Inspiration från Bengt Ek, lärare på matematikinstitutionen, som var den första som gick LH216V: 

"Med Viggos hjälp har jag ändrat examinationen och tagit fram målrelaterade betygskriterier i min kurs SF1630 Diskret matematik, för tredjeårs D-studenter.

En beskrivning av de nya kriterierna finns här.

Som du kan se så är kriterierna utformade så att studenter inte kan skippa något lärandemål. Men troligen kan studenter som vill koncentrera sig på grundläggande definitioner och problemlösning och därigenom få betyg E. Kraven på minst 9 av 12 poäng på (den nya) teoridelen T och de grundläggande problemen i del P1 är utformade så att alla studenter som blir godkända måste behärska grunderna i kursen.

Här är några exempel på tentalydelser och lösningar: TENA oktober 2013 (lösningar) och TENB januari 2014 (lösningar).

För att förbereda studenterna på den nya typen av examination publicerade jag en fiktiv extenta (lösningar).

Mina subjektiva erfarenheter är goda. Andelen studenter som klarade kursen har ökat och det känns som att kursen löper mycket bättre (även om det är svårt att veta om det beror på examinationen). En nackdel (eller kanske snarare fördel?) är att flera studenter fick Fx, vilket gav extra arbete med kompletteringar för mig, vilket dock minskar antalet omtentor."