Tillgodoräknande

Ett särskilt område är tillgodoräknande. Det finns olika typer av tillgodoräknande och det är bara en av dessa som examinatorn kan vara beslutsfattare för.

  • Tillgodoräknande av hel kurs inom ett utbildningsprogram
  • Tillgodoräknande (validering) av reell kompetens i samband med tillträde till studier
  • Tillgodoräknande inom del av kurs

KTH:s delegationsordning beskriver vem som har beslutanderätten för olika beslut. Den säger att tillgodoräknande inom del av kurs delegeras till skolchef, som i sin tur kan vidaredelegera det till grundutbildningsansvarig eller forskarutbildningsansvarig, som i sin tur kan vidaredelegera det till examinator. Din skola har en egen delegationsordning som talar om ifall skolchefen vidaredelegerat beslut om tillgodoräknande inom del av kurs till examinator, vilket är det normala.

Själva processen för tillgodoräknande startar hos utbildningsadministrationen med att studenten ansöker om att få tidigare studier eller reell kompetens tillgodoräknat som ett eller flera moment i en kurs. Notera att examinatorn inte kan besluta om tillgodoräknande som gäller en hel kurs (alltså alla moment i en kurs), utan ett sånt beslut fattas normalt av grundutbildningsansvarig eller programansvarig. 

Det finns för närvarande inga centrala regler eller rekommendationer för vilka kriterier som ska vara uppfyllda för ett tillgodoräknande, utöver det som står i kapitel 6, 6-7 § i högskoleförordningen Links to an external site.. Motsvarande utbildning från såväl KTH som annat svenskt lärosäte och utländskt lärosäte ska tillgodoräknas. Vid bedömningen är det lämpligt att titta på kursmål, kursinnehåll och kursnivå. Tillgodoräknande av reell kompetens är ofta svårt, och om du ställs inför det är det bra att ta stöd av kolleger och studierektor.

Om ansökan bifalls ska utbildningsadministrationen lägga in tillgodoräknandet i Ladok, och därefter ska examinator attestera det. Ett beslut om att helt eller delvis avslå ansökan om tillgodoräknande har studenten rätt att överklaga, till skillnad från betygsbeslut.

Ett tillgodoräknande för ett moment i en kurs har inte något betyg. Om momentet har graderat betyg och betyget ingår i sammanvägningen för slutbetyget i kursen så behöver examinator ändå dela ut ett slutbetyg. Det finns för närvarande inga centrala riktlinjer eller rekommendationer på KTH om hur detta ska göras.  Vid Stockholms universitet finns följande regel, som kan användas som ledning även vid tillgodoräkning på KTH:

Om studieprestationen tillgodoräknas som del av kurs bör examinator väga in betyget på den tillgodoräknade studieprestationen vid betygsättning av hela kursen.

Eftersom KTH tillämpar målbaserad examination är det viktigt att det finns betygskriterier som visar vad betyget på den tillgodoräknade studieprestationen baseras på. Om det saknas underlag som visar vad betyget för den tillgodoräknade utbildningen står för eller om kriterierna är inkompatibla med KTH-kursens betygskriterier och det finns andra komponenter som bestämmer slutbetyget kan betyget grundas enbart på dessa. I annat fall saknas stöd för att sätta något högre slutbetyg än E.

Beslut om tillgodoräknande för en hel kurs fattas inte av examinator för kursen, men om det gäller ett tillgodoräknande av en typ som inte förekommit tidigare blir ofta examinator tillfrågad som sakkunnig.

UKÄ:s vägledning om tillgodoräknande Links to an external site.